FB IG

#cramamarcea

Image Alt

Podgoria

MARCEA

O nouă generație de viticultori, plantație
nou-înființată și agrotehnică avansată

Pe amplasamentul fostelor plantații ale Institutului de Cercetare Ștefănești, lăsate în paragină după anii ’90 – Casa de Vinuri Ștefănești înființează, începând cu 2011, 25 de hectare de plantație de viță de vie cu soiuri nobile. În alegerea soiurilor s-a folosit experiența dată de cercetarea vitivinicolă din Ștefănești, de-a lungul timpului, Marcea fiind locul desfășurării a numeroase proiecte științifice.

 

Solurile grele, argiloase, cu aciditate ridicată sunt dificil de lucrat, fiind nevoie de o agrotehnică modernă, echipamente performante și sincronizare foarte bună cu natura și conditiile meteo.

 

Producțiile de pe Dealul Marcea sunt limitate la maximul de 6000 kg/ha prin tăierile practicate sau, pur și simplu, prin vigoarea plantelor.
Strugurii obținuți aici au o caracteristică comună pentru toate soiurile plantate: ph-ul scăzut.
Coacerea lentă datorată diferențelor mari de temperatură dintre zi și noapte din perioada de pârgă este cea care asigură concentrație ridicată de arome în struguri cu un nivel optim de aciditate.

 

Zona a fost cunoscută în general pentru vinurile albe, favorizate de nivelul ridicat al acidității naturale și de mineralitatea puternică.
Feteasca Neagră, singurul soi de struguri negri plantat la Marcea, a infirmat așteptările bazate pe istoricul zonei cu niște rezultate spectaculoase. Solurile argiloase sunt cele care favorizează acumularea antocianilor și fixarea compușilor de culoare, favorizând, la un nivel moderat de coacere complexitatea vinurilor.

CRAMA MARCEA

O cramă nouă, cu tehnologie modernă și energie verde

Inaugurată în 2016, Crama Marcea este revoluționară și reprezintă o inovație în domeniul vinificației din România, fiind prima și singura cramă complet independentă din punct de vedere energetic.

Noua cramă este dimensionată pentru procesarea producției de pe platoul Marcea, având o capacitate maximă de vinificare de 1000 de hectolitri/an și o capacitate de stocare de 2000 de hectolitri. Este prevazută cu spațiu de maturare a rezervelor cu temperatură și umiditate controlate.

Energia electrică este produsă de panouri fotovoltaice montate pe acoperiș, în timp ce energia termică este preluată din adâncul pământului, energie geo-termală, printr-o pompă de căldură.

Vinificație

Vinificăm în recipiente din inox cu controlul strict al temperaturii în condiții foarte stricte de igienă.

Maturare

Maturăm rezervele noastre în baricuri din stejar românesc în temperatură și umiditate controlate.

Îmbuteliere

Îmbuteliem vinurile noastre în sticle clasice, dar și în ambalaje moderne, inovative.