FB IG

#cramamarcea

Image Alt

MARCEA - Casa de Vinuri Stefanesti

Alexandru Teodorescu de la Jack of all Trades și Robert Pița pe scena de la Crama Marcea la Focul lui Sumedru, Ediția a x-a

Jack of all Trades este o trupă românească de rock alternativ cu influențe stilistice multiple. Au lansat două albume, Extrovertit Selectiv în 2019 și Semnale Mixte în 2022, iar de-a lungul timpului au devenit o prezență constantă la Crama MARCEA, fie ca spectatori sau susținători ai colegilor de breaslă, fie ca artiști.

După ultimul concert la noi, am stat de vorbă cu solistul trupei, Alex Teodorescu, și am aflat cum a luat ființă trupa lor, cum are loc procesul de creație pentru ei și cum s-au simțit pe scena de la Crama MARCEA.

Cine sunteți voi și ce v-a adus împreună?

Hello! La început, trupa Jack of all Trades a însemnat un grup de băieți care s-au adunat să cânte împreună pentru că simțeau lucrurile la fel. Music for the sake of music.

Mădălin Duca de la Jack of all Trades pe scena de la Crama MARCEA la Focul lui Sumedru, Ediția a x-a
Mădălin Duca de la Jack of all Trades pe scena de la Crama MARCEA la Focul lui Sumedru, Ediția a x-a

Peste cărămida asta, s-a pus cărămida unui stil muzical alternativ, peste care s-au mai adăugat și alte cărămizi stilistice de trap, rap, pop, metal sau indie. Am ajuns să punem și un acoperiș în cele din urmă, astfel încât azi spunem fără nicio îndoială că avem un show live care pe ceas, are 70 de minute.

Unde vă găsiți inspirația?

Orchestral vorbind, în pauzele de la realitate pe care fiecare membru le are în momentul în care sta cu instrumentul lui în mână. Liric vorbind, găsim inspirația în niște sentimente foarte conștiente pe care le resimțim după ce ascultăm cum sună pauzele de la realitate ale fiecărui instrumentist puse cap la cap. La noi versurile vin la final, după ce muzica ajunge să vorbească singură.

Există și două excepții când mai întâi au fost cuvintele și după aceea muzica: Joacă-te Fifa și Shotgun. Nu e o rețetă, ce ne bucură este că pauzele de la realitate vin destul de des în perfectă stare de conștiență, fără multe vicii ascunse în spate, ceea ce cred eu că ne face destul de autentici. Putem fi artiști în orice zi normală când discutăm ore întregi de ce trăim sau nu o simulare, sau de ce totul a fost sau nu scris deja pentru fiecare dintre noi. Plus, pentru a scoate o piesă e nevoie de a pune multe detalii mici cap la cap, însă, niciunul din noi nu resimte chestia asta ca pe un efort. D-aia suntem destul de easy going în momente mai complicate (cum ar fi un soundcheck) sau organizarea unui event.

Care este creația voastră favorită și de ce?

Chestia asta diferă de la om la om. Fiecare dintre noi are piese favorite și piese mai puțin favorite. Încercăm să lăsăm să se audă rădăcinile fiecăruia, dar în același timp ne dăm seama că facem parte dintr-o trupă, iar la o negociere perfectă, ce să vezi, niciuna dintre părți nu iese pe deplin (ne)mulțumită. Asta e o vorbă auzită destul de des când se stă la masă înaintea organizării unui event. În același timp, a fi într-o trupă înseamnă să faci și ce vrei, dar să și lași de la tine, d-aia creația favorită pentru toți patru rămâne Jack of all Trades. Nimeni nu mai are și proiecte secundare, deci suntem într-o zonă bună.

Albumul Semnale Mixte în format fizic
Albumul Semnale Mixte al trupei Jack of all Trades, în format fizic
(Sursă: Pagina de Facebook Jack of all Trades)

Până acum ați cântat de trei ori la MARCEA. Cum a fost prima oară când ați urcat pe scena noastră? Cum v-ați simțit să reveniți pe scena din vie?

De fiecare dată e la fel, dar diferit. Ne-am dat seama din prima că aici e un loc fain, nu datorită priveliștii neapărat, cât a oamenilor și a mentalității celor care organizează evenimentele astea. Și ca să fiu mai specific să nu pară că vorbesc generalități doar pentru a săruta inelul regelui: se vede că oamenii de aici încă mai cred în cultul artistului, al rockstarului și al ideii că muzica va scrie istorie. Se vede scanteia din ochii organizatorilor, se vede cum Cosmin, Nicolae, trupa Rana, d-nul Costin, d-na Iris, trăiesc ca să fie parte din muzică, mai mult decât ca niște spectatori. Ori cântă, ori ajută, ori încurajează, ori nu vorbesc de rău. Oamenii ca ei sunt destul de rari. De-asta, eu am simțit din prima că aici poate fi o prietenie de încredere și sper că și ei simt asta despre noi.
Revenind la subiect, prima oară a fost cel mai memorabil pentru că ne aruncasem complet cu capul înainte, fără manager sau terți în tot demersul ăsta cu concertele live. Știu că unul din noi a făcut un atac de panică și se plimba prin vie de nu-l mai găsea nimeni. Asta se întâmpla pentru că niște băieți care ne-am adunat să cântăm muzică for the sake of music, urma să cântăm în fața a (fără să exagerez) 3-400 de oameni. Și a fost bine, am mai pus o cărămidă. După mi-aduc aminte că au venit The Sonic Taste și Unflicted.

Țin minte că a fost printre primele dăți când ne-am simțit tratați from start to finish ca artiști. În anii următori am știut că venim la oameni care vor să se distreze și care au un colț de lume doar al lor unde nu intră oricine oricum și ne-am bucurat să vedem că putem fi parte din lumea lor.

Ce faceți în acest final de an și care sunt planurile pentru 2024?

Logo Jack of all Trades

Ne vom apuca de lucrat la următorul album și undeva prin februarie, cel târziu martie, vom reîncepe tour-atul prin țară și lansări de single-uri.

Dacă vreți să fiți aproape de noi, social-ul nostru preferat e instagramul: @jackofalltradesro.


Mulțumim mult,
Alex Teodorescu

Post a Comment