d
FB TW IG

#thelma_winery

Image Alt

MARCEA - Casa de Vinuri Stefanesti

Patru trupe, foc în butoaie, pastramă și vinul casei.

Ce este Focul lui Sumedru și cum îl sărbătoresc românii?

Focul lui Sumedru este o tradiție românească sărbătorită anual în noaptea dintre 25 și 26 octombrie, înaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie – apărătorul păstorilor. Această sărbătoare definește moartea și renașterea naturii și este menită să asigure un an viitor fertil și bogat în recolte.

Pe vremuri, tinerii se strângeau în locurile cele mai înalte din sate, aprindeau focuri mari și le întrețineau cu lemne uscate și resturi vegetale, iar femeile împărțeau fructe, nuci și covrigi. Cu toții se adunau în jurul focului și strigau în cor ”Hai la Focu` lui Sumedru!”, iar la plecare, participanții luau cărbuni stinși pe care îi aruncau pe pământul moșiilor lor pentru a le fertiliza.

Sărbătoarea Focului lui Sumedru la Crama Marcea

În 2014 am început să culegem roadele muncii noastre și tot atunci am început să le sărbătorim la Focul lui Sumedru.

Această seară marchează finalul recoltei noastre și ultimul concert din vie al anului, un prilej nemaipomenit să ne bucurăm de muzica bună, de bucate pregătite în bucătăria de vară și de vinurile casei.

În seara lui 25 octombrie a fost cea de-a X-a Ediție a Focului lui Sumedru la noi în deal, așa că am pregătit butoaiele de foc, am scos nucile și merele din cămară și le-am așezat lângă strugurii proaspăt culeși din via noastră. Cum nu e sărbătoare fără de-ale gurii, ne-am bucurat de pastramă de oaie cu mămăliguță și de vinurile noastre dragi, iar muzica a fost nelipsită pe tot parcursul serii.


Jack of all Trades, Dimitri’s Bats, Ana Coman și Jurjak pe scena din vie

Jack of All Trades este o trupă de rock alternativ post-grunge care a lansat până acum două albume, Extrovertit Selectiv în 2019 și Semnale Mixte în 2022. După ce au fost prin țară mai toată toamna și au cântat piesele din ultimul lor album, băieții au revenit pentru a treia oară la Crama Marcea și ne-au bucurat cu muzica lor!

Am stat puțin de vorbă cu solistul trupei și, printre altele, ne-a povestit cum s-au găsit unii pe ceilalți și au format trupa, cum își găsesc inspirația, care este vibe-ul lor la noi în vie și ce plănuiesc să facă în viitorul apropiat. Iată ce a avut Alex Teodorescu de spus despre primul lor concert live la Marcea:

Revenind la subiect, prima oară a fost cel mai memorabil pentru că ne aruncasem complet cu capul înainte, fără manager sau terți în tot demersul ăsta cu concertele live. Știu că unul din noi a făcut un atac de panică și se plimba prin vie de nu-l mai găsea nimeni. Asta se întâmpla pentru că niște băieți care ne-am adunat să cântăm muzică for the sake of music, urma să cântăm în fața a (fără să exagerez) 3-400 de oameni. Și a fost bine, am mai pus o cărămidă. După mi-aduc aminte că au venit The Sonic Taste și Unflicted. Țin minte că a fost printre primele dăți când ne-am simțit tratați from start to finish ca artiști. În anii următori am știut că venim la oameni care vor să se distreze și care au un colț de lume doar al lor unde nu intră oricine oricum și ne-am bucurat să vedem că putem fi parte din lumea lor.

Citește aici întreaga noastră discuție cu Alex Teodorescu de la Jack of all Trades.


Originari din București, noii noștri prieteni de la Dimitri`s Bats cântă muzică indie-pop exclusiv în limba engleză și au lansat anul acesta EP-ul Monobloc. Radu Osaciuc, Marius Acsintoaie, Ana-Maria Wolf, Andrei Costache și Andrei Drăgușanu sunt membrii trupei și au cântat anul acesta în iulie în deschidere pentru trupa englezească The 1975.Prietenă veche și o prezență constantă la concertele din vie, Ana Coman a mai cântat pe scena Marcea în anul 2022 alături de trupa Rana. A scos anul acesta al doilea album al carierei, numit Pretext, iar pe 2 decembrie va lansa videoclipul piesei Suvenir.

Ana Coman pe scena Marcea la Focul lui Sumedru, Ediția a X-a

Și-n Ștefănești e ca-n povești când Jurjak e pe scenă! După ce am făcut cunoștință anul trecut în august, băieții de la Jurjak au revenit să ne cânte al treilea și cel mai recent lansat album, Hoți de vise, închizând spectaculos sezonul concertelor de la Marcea.

Iată câteva dintre piesele noastre favorite de la Jurjak:


Drinking good wine with good food in good company is one of life’s most civilized pleasures.

Michael Broadbent


Festival ‘22, vedeta serii în materie de vin

Festival ‘22 este prima ediție a vinului Festival, un cupaj distractiv de Sauvignon Blanc și Rhien Riesling, un vin proaspăt, lejer, pe care l-am conceput pentru a aniversa momentele frumoase din anul anterior. Eticheta vinului este modalitatea noastră de a fi recunoscători pentru ce am trăit cu un an în urmă, așa că selectăm anual aproximativ 100 de fotografii de la întâlnirile noastre din deal și le punem la loc de cinste.


Mulțumiri oamenilor care au făcut posibile concertele din vie

Este momentul perfect să fim recunoscători tuturor celor care au făcut parte din povestea Festivalului ’23: mulțumim prietenilor de la OVERGROUNDMUSIC pentru că ne-au ajutat să aducem artiștii de anul acesta la noi în vie, iabilet pentru facilitarea distribuirii biletelor, prietenilor de la cafeneaua Cafegiu.ro pentru că au adus cafea delicioasă la toate evenimentele noastre, celor ce imortalizează de fiecare dată idilele, zâmbetele, îmbrățișările și dragul de muzică din vie, Silviu Antone și Gabriel Țurlea!

Mulțumim vouă, oamenilor care veniți să vă bucurați alături de noi de muzică, de natură, de vin!

Așa am sărbătorit noi Focul lui Sumedru în deal, cu oameni frumoși!

Acum aprindem focul în sobă și ne apucăm de treabă pentru anul ce urmează. Pe data viitoare!